Virtuele machines

04 February 2015
04 FEB

We worden meer en meer geconfronteerd met raid-systemen waar virtuele machines op draaien.

De voordelen voor de gebruiker zijn velerlei; het voornaamste voordeel is dat men op één raid systeem verschillende servers kan laten draaien.

Als er echter iets met de raid gebeurd is het wel veel complexer om dit op te lossen.

Onlangs nog hadden we een raid met 8 schijven van 1 TB die in raid 10 stonden, met daarin 8 virtuele volumes van 460 GB die samen via iScsi in jbod stonden. Een virtuele raid dus in een fysieke raid.

Het hoeft niet gezegd dat dit een nachtmerriescenario was. De fysieke raid oplossen was vrij snel geklaard, maar daarna de virtuele raid reconstrueren was een grootteorde moeilijker.

Het was geen gewone jbod, maar een soort jbod waar de onderlinge offsets variabel waren.

Een mooie uitvinding van VMware die toelaat op eenvoudige manier het virtuele volume te vergroten. Er is echter geen documentatie van bekend, en we moesten dus alles zelf uitvlooien.

Het is uiteindelijk gelukt om de klant zijn data terug te hebben, maar de inspanningen die hiervoor nodig waren, waren vele malen hoger dan bij een fysieke raid. Wie zo een systeem installeert heeft dus best ook een betrouwbare backup !

Hoe trim uitzetten om gewiste data terug te kunnen vinden in geval van vergissing

10 January 2019
10JAN

Vrij vaak krijgen we klanten die ons contacteren omdat ze belangrijke documenten gewist hebben op hun pc of laptop, en ze zouden die graag terugkrijgen.
Bij een SSD is dat – omwille van het trim-commando – niet mogelijk.

Waarom Datarecuperatie kiezen?

Eigen labo in Ieper

100% veilig

80% succesratio

24u/7d bereikbaar