Sommige SSD niet geschikt voor langdurige opslag

04 March 2016
04 MAA

We krijgen regelmatig SSD schijven binnen die niet meer functioneren, met de vraag om de data te recoveren. Soms zijn de SSD nog niet ondersteund door onze tools, en moeten we wachten op een update vooraleer we ze kunnen recoveren.

Recent hadden we zo een geval, met een SSD die hier al enkele maanden lag. Uiteindelijk bleek het mogelijk om toegang te krijgen tot de data en die eraf te halen. Bleek tot onze verbazing dat 80% van de data corrupt was.

Nader onderzoek door de ontwikkelaar van onze tools wees uit dat sommige SSD gebruik maken van TLC gebaseerde geheugenchips. Deze geheugenchips slaan de data op als kleine ladingen. Met verloop van tijd lekken deze ladingen weg en blijft er niets meer van de data over. Zeker bij deze TLC geheugenchips gaat dit vlug.

Stel dat u op verlof vertrekt en uw laptop thuis achterlaat, uitgeschakeld. Bij terugkomst na twee weken schakelt u deze terug aan en u zult merken dat de snelheid nog slechts een vijfde is van de oorspronkelijke snelheid van de harddisk. Hoe dat komt ? Bij het inschakelen merkt de harddisk dat de data al een stuk corrupt geworden is, en corrigeert dit dmv de ECC codes.

Dit vergt overhead en vertraagt de snelheid aanzienlijk. Na enige tijd zou alle code moeten gecorrigeerd zijn en de snelheid terug normaal worden.

Wil u echter deze SSD gebruiken als backupschijf die u slechts om de zoveel maanden uit de kast haalt, of u slaat er bvb een project op dat u pas veel later terug zal nodig hebben... SLECHT IDEE! Na enkele maanden zal u zien dat uw data verdwenen of sterk corrupt is !

SSD schijven gebaseerd op andere soorten geheugenchips zijn hier minder gevoelig aan. Hier hebben we nog geen rapporten gekregen over eventueel verdwijnen van data, maar mijn raad is toch om voorzichtig te zijn. Gebruik deze schijven niet als archief schijf die u vervolgens in de kast legt om ze binnen enkele maanden/jaren terug te gebruiken.

Deze technologie is nog te jong om er 100% vertrouwen in te hebben. Als u ze gebruikt, neem steeds een goede backup op een gewone harddisk!

Hoe trim uitzetten bij een mac

16 May 2019
16MEI

We hebben terug verschillende klanten die per ongeluk data gewist hadden op hun mac.
Omwille van het trim-commando is hier jammer genoeg geen spoor meer van te vinden, met alle dramatische gevolgen vandien.

Waarom Datarecuperatie kiezen?

Hoogtechnologisch Labo

100% veilig

80% succesratio

24u/7d bereikbaar