Hoe trim uitzetten bij een mac

16 May 2019
16 MEI

We hebben terug verschillende klanten die per ongeluk data gewist hadden op hun mac.
Omwille van het trim-commando is hier jammer genoeg geen spoor meer van te vinden, met alle dramatische gevolgen vandien.

Ikzelf werk nu al enkele maanden op een mac zonder trim commando, en hij werkt nog steeds razendsnel. De snelheid loopt inderdaad wat terug, maar in return heb ik wel zekerheid dat als ik per ongeluk een map wis, ik mijn data terug kan krijgen.

Overlaatst hadden we een studente die haar eindwerk gewist had, twee weken voor ze het moest indienen. Een andere klant had zijn email van de laatste 15 jaar per ongeluk verwijderd. Nog een andere had per ongeluk zijn schijf geherformatteerd.

In alle gevallen was de data onherroepelijk weg.

We krijgen ook meldingen van klanten waar een map om onduidelijke redenen verdween (powerglitch, fout van het operating system ?), met hetzelfde gevolg.

De meeste klanten wisten zelfs niet dat dit mogelijk was. Sommigen zijn zelfs verontwaardigd dat men in de winkel hier met geen woord over gerept had. Erger nog, sommige shops weten dit zelf ook niet.

Enige tijd geleden vertelde ik hoe men deze functie kan uitzetten voor een pc.

Bij een mac is het iets anders.

Daar moet men een terminalvenster openen en het volgende commando uitvoeren:

sudo trimforce disable

Na dit commando moet men de mac heropstarten.

Ik wil hier wel waarschuwen dit alleen maar te doen als men een goede backup van zijn data heeft !!!

Hoe SSD's gebruiken ?

31 March 2016
31MAA

Door enkele belangrijke recente gebeurtenissen met SSD schijven zie ik mij genoodzaakt hier toch enkele kanttekeningen bij te plaatsen.

Waarom Datarecuperatie kiezen?

Eigen labo in Ieper

100% veilig

80% succesratio

24u/7d bereikbaar