Do's and don't bij waterschade aan een harde schijf

27 July 2021
27 JUL

We krijgen regelmatig harddisks en SSD's die onder water gestaan hebben.
Het is heel belangrijk deze juist te behandelen om de kansen op recovery zo hoog mogelijk te houden.

We krijgen regelmatig harddisks of SSD's binnen die een tijdje onder water gestaan hebben.

Hieronder vindt u enkele richtlijnen om de kans op een geslaagde recovery zo hoog mogelijk te houden.

Wat wel doen:

Als uw harddisk langere tijd in aanraking geweest is met water is het aangeraden de schijf in een afgesloten plastic zak te verpakken zodat er geen zuurstof aan kan. Hierbij is het ook zeer belangrijk om de schijf zo snel mogelijk te bezorgen aan ons labo om verdere beschadiging te voorkomen. Hoe langer men wacht, hoe kleiner de kansen op een succesvolle recuperatie.

Wat vooral niet doen:

Het is absoluut afgeraden om de harde schijf zelf te proberen drogen of de schijf onder spanning te brengen.

Als een harddisk of SSD onoordeelkundig gedroogd wordt gaan zich zouten vormen op de elektronica, wat mogelijks kortsluitingen tot gevolg kan hebben.

Dit kan zeker in het geval van SSD onherroepelijke schade veroorzaken. We hebben al verschillende gevallen waarbij de klant de SSD probeert te drogen en de schijf uittest waarbij wordt vastgesteld dat deze na enkele minuten niet meer werkt. Hierbij wordt de firmware corrupt en in veel gevallen is dit onherstelbaar.

Als men een harddisk waar nog water in zit probeert aan te sluiten kunnen de leeskoppen in enkele seconden beginnen krassen maken in de magnetische laag. Hierdoor wordt een recuperatie onmogelijk. Ook indien de harde schijf er droog uitziet, kan er nog altijd water binnenin de schijf aanwezig zijn.

Indien u nog bijkomende vragen heeft in verband met waterschade aan een harde schijf of SSD, kan u ons altijd telefonisch of via mail contacteren.

Seagate Grenada harddisks met headcrash op head 0 nu ook te recoveren

22 April 2016
22APR

Tot nu toe waren Seagate Grenada schijven die een head crash hadden op de magnetische laag 0 (head 0) niet te recoveren, ook al waren alle andere magnetische lagen ongeschonden.

Waarom Datarecuperatie kiezen?

Hoogtechnologisch Labo

100% veilig

80% succesratio

24u/7d bereikbaar