Een (voor een ander bedrijf) hopeloze zaak met succes gerecoverd

08 November 2013
08NOV

Onlangs kregen we een WD laptopschijf binnen voor recovery. De cliente had ze al (via een nederlandse firma) opgestuurd naar een recoverybedrijf in Portugal.

Van belang waren vooral de familiefoto's.

De recovery in Portugal was echter geen succes. Slechts enkele foto's konden worden gerecupereerd.

Ten einde raad stuurde men de harddisk naar ons.

Bij de diagnose werd al snel duidelijk dat op head 0 een headcrash had plaatsgevonden. Om deze reden was het andere bedrijf ook gestopt met de recovery.

In totaal had de schijf drie leeskoppen.  Een crash op één leeskop is voor ons nog geen reden om op te geven.

Een WD heeft namelijk een copie van de essentiele opstartmodules (zoals de meeste schijven). Op medewerking van het bedrijf in Portugal voor een kopie van die modules konden we niet rekenen. Na veel inspanningen lukte het ons om die modules te lezen. Sommige ware beschadigd, maar konden we repareren. Hierdoor was het mogelijk een hotswap donor te maken waardoor we toegang kregen tot de twee leeskoppen waar geen crash had plaatsgevonden.

Op deze manier lukt het ons om twee van de drie magnetische lagen te lezen. Op deze manier konden we ongeveer 4000 familiefoto's en enkele honderden familiefilmpjes recupereren.

Onze cliente was in de wolken.

Hierbij (een deel van) haar email:

Beste Marc


Dit is ongelooflijk goed nieuws.  Ik kan dit bijna niet geloven.  Dat is toch beter dan jullie zelf hadden verwacht of niet?  Jullie dachten maar 50% te kunnen recupereren

Als ik het goed begrijp die 4231 goede foto's, die kan ik gebruiken voor albums van te maken en af te drukken, dus daar is niets mis mee?

Van die filmpjes zelfs al speelt het maar een deel af, ik heb bewegende beelden hé .... en zijn die beelden duidelijk?

Ik ga dan toch bijna alles hebben, of nemen jullie alleen het goede mee?  

U vroeg in een vorige mail of ik nog iets anders wilde hebben.  Misschien mijn excel bestanden?  Zijn er niet veel; de allerbelangrijkste was die met de benaming: raming kosten huis geloof ik.  Ben van de naam niet meer 100% zeker.  Het is een overzicht met de uitgaven aan ons huis

En van onze mail had ik een mapje met huis Moerbeke, ben van de naam niet zeker.  Hier stond belangrijke mails omtrent de aankoop van ons huis, aannemers, enz...  De rest van de mail is niet belangrijk.

Zie maar wat u nog zou lukken.  Het belangrijkste heb ik.  Echt jullie zijn een topteam!!!!!  Niet te geloven, er valt echt een last van mij.
Begrijp niet wat die firma in Portugal heeft gedaan.  Heeft u dan nog contact met hen opgenomen?
Gelukkig dat ik de schijf heb laten terugkomen.  Voor hetzelfde geld had ik hun verhaal aangenomen dat mijn schijf ten dode was opgeschreven en had ik ze daar gelaten.  Stel je voor zeg.  Wat een geluk dat jullie er zijn!!


Bedankt Marc, mijn kindjes gaan zo gelukkig zijn!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))))

Conclusie: Een headcrash hoeft niet steeds het einde te zijn van uw data, maar voorkomen is beter dan genezen !

 

Data veilig in de cloud ?

22 November 2013
22NOV

Enkele weken geleden werd mijn hulp ingeroepen voor het recoveren van data van 12 ! schijven van een datacenter.

Ik schets de situatie: Een bedrijf in Canada stockeert zijn data in de cloud bij een datacenter. Ze gaan ervan uit dat hun data ergens veilig in Canada staat.

In het datacenter maakt een programmeur een script, en zet er per abuis op de verkeerde plaats de regel rm -rf in. Deze linux commandoregel werd per ongeluk uitgevoerd, en 12 harddisks met in totaal 24 TB data werden gewist.

Plots kon het bedrijf in Canada niet meer aan zijn data.

1e probleem: Bij contactname met het datacenter blijkt dat hun data in Frankrijk staat !

2e probleem: Wie iets van linux kent, weet dat bij het Ext3 filesysteem, zoals hier gebruikt werd, het commando rm de inodes wist. Hierdoor is het onmogelijk om de data nog met zijn originele structuur terug te halen. Enkel als men heel snel na het uitvoeren van het commando de computer stillegt, heeft men nog een kans om data te kunnen terughalen door het journal te gebruiken.

In dit geval werd het probleem pas na een weekend ontdekt. Volop tijd dus opdat de inodes gewist werden.

Er werden nog sporen van de data teruggevonden, maar slechts enkele gigabytes. Via raw recovery kan alles nog gevonden worden, maar daar heeft de client niets aan omdat bestandsnamen en locaties verdwenen zijn, en dat was in dit geval primordiaal.

Lost case dus :-(

Mijn data veilig in de cloud ? Mijn gedacht !

Seagate Grenada harddisks met headcrash op head 0 nu ook te recoveren

22 April 2016
22APR

Tot nu toe waren Seagate Grenada schijven die een head crash hadden op de magnetische laag 0 (head 0) niet te recoveren, ook al waren alle andere magnetische lagen ongeschonden.

Waarom Datarecuperatie kiezen?

Eigen labo in Ieper

100% veilig

80% succesratio

24u/7d bereikbaar