Virtuele machines

04 February 2015
04FEB

We worden meer en meer geconfronteerd met raid-systemen waar virtuele machines op draaien.

De voordelen voor de gebruiker zijn velerlei; het voornaamste voordeel is dat men op één raid systeem verschillende servers kan laten draaien.

Als er echter iets met de raid gebeurd is het wel veel complexer om dit op te lossen.

Onlangs nog hadden we een raid met 8 schijven van 1 TB die in raid 10 stonden, met daarin 8 virtuele volumes van 460 GB die samen via iScsi in jbod stonden. Een virtuele raid dus in een fysieke raid.

Het hoeft niet gezegd dat dit een nachtmerriescenario was. De fysieke raid oplossen was vrij snel geklaard, maar daarna de virtuele raid reconstrueren was een grootteorde moeilijker.

Het was geen gewone jbod, maar een soort jbod waar de onderlinge offsets variabel waren.

Een mooie uitvinding van VMware die toelaat op eenvoudige manier het virtuele volume te vergroten. Er is echter geen documentatie van bekend, en we moesten dus alles zelf uitvlooien.

Het is uiteindelijk gelukt om de klant zijn data terug te hebben, maar de inspanningen die hiervoor nodig waren, waren vele malen hoger dan bij een fysieke raid. Wie zo een systeem installeert heeft dus best ook een betrouwbare backup !

Slaagpercentages van 95% of hoger ? Kletskoek !

19 February 2015
19FEB

Regelmatig zie ik op websites van collega's de vermelding dat ze 95% of meer slaagkans hebben.

Deze cijfers doen me telkens weer in een lach schieten.

Als je bedenkt dat meer dan 10% van alle harddisks die wij binnenkrijgen een headcrash hebben op alle platters waardoor een recovery sowieso onmogelijk is, dan is zelfs 90% niet haalbaar.

Dit is enkel mogelijk als je vooraf alle harddisks grondig screent en enkel de gemakkelijke gevallen accepteert.

Eerlijkheidshalve moet ik vermelden dat wij een slaagpercentage van ongeveer 75 à 80% hebben.

We aanvaarden dan ook de moeilijker cases met mediaschade en doen er ook alles aan om er de data van te redden. Uiteraard geen eenvoudige klus, en dikwijls overschrijden we het voorziene budget (wat we echter niet doorrekenen naar de klant; bij ons zijn de prijzen op de offertes heilig), maar de opluchting van de klant als hij zijn data terug heeft is onze mooiste beloning.

Wat onderscheidt ons van de anderen ?

19 February 2015
19FEB

Er zijn nogal wat bedrijven actief op het gebied van datarecovery.

Men kan zich dan terecht de vraag stellen waarin we ons onderscheiden van de anderen.

Ik kan dat vlot beantwoorden met enkele eenvoudige voorbeelden:

Recent kregen we een klant over de vloer die zijn schijf eerst naar een ander bedrijf had gestuurd.

Daar had men gezegd dat recovery onmogelijk was. Dit was al de tweede schijf van die klant die daar als niet recupereerbaar werd verklaard. Die eerste schijf had hij dan ook laten vernietigen in de veronderstelling dat er toch niets meer te doen was.

Zijn tweede "niet recupereerbare" schijf werd bij ons volledig ! gerecupereerd. Uiteraard betreurde de klant dat hij zijn eerste schijf ook niet bij ons had gebracht.

Dit is geen alleenstaand geval. Regelmatig krijgen we schijven binnen die eerst naar een ander bedrijf geweest zijn, aangetrokken door een lage prijs. Deze schijven werden daar als "niet recupereerbaar" verklaard of men kon slechts een beperkt aantal bestanden terugvinden.

In tegenstelling tot vele van onze concurrenten die zich beperken tot eenvoudige gevallen, zijn we dan ook voorbereid op alle mogelijke gradaties van schade aan een harddisk, gaande van enkele bad sectors tot krassen/cirkels op de platters.

Zelfs bij mediaschade kunnen we in de meeste gevallen nog een groot deel van de data terughalen.


 

Waar op letten bij logische recoveries door een "IT-specialist"

04 July 2016
04JUL

Recent hadden we te maken met verschillende gevallen waar een "IT-Specialist" recovery onmogelijk maakte door ondoordachte handelingen

Waarom Datarecuperatie kiezen?

Eigen labo in Ieper

100% veilig

80% succesratio

24u/7d bereikbaar