Onze eerste SSHD schijf gerecoverd

01 June 2015
01JUN

Recent heeft Seagate een nieuwe lijn van harddisks gelanceerd, nl. de SSHD die een kleine flash chip combineert met een gewone harde schijf. De flash chip fungeert hier als buffer voor de lees- en schrijfbewerkingen. Seagate stelt het graag voor als een combinatie van een SSD met een HDD die het beste van beide werelden combineert.

Probleem in dit concreet geval is dat de flash chip corrupt geraakt waardoor de harddisk niet meer kan opstarten.

De huidige tools geven echter nog niet de mogelijkheid om dit probleem op te lossen.

Het heeft ons wat hoofdbrekens gekost, maar door een intern ontwikkelde techniek zijn we erin geslaagd om de schijf terug aan de praat te krijgen en de data integraal te recupereren.

Het huwelijk tussen SSD en HDD lijkt mij niet bepaald over rozen te gaan en geeft aanleiding tot een nieuwe klasse van problemen waar we het laatste nog niet van gehoord hebben.

Marc

www.datarecuperatie.be

 

Recovery van een schijf met brand en waterschade

23 June 2015
23JUN

Recent kregen we een harddisk binnen die in een brand had gezeten waarna de brandweer ze had verzopen met hun waterslangen. Dat was terug een leuke uitdaging.

Bij het openen kregen we dit te zien. Bij een test van het magnetisch materiaal bleek dit nog in orde; er was dus nog veel kans dat de data intact was.

We zijn onverwijld aan de slag gegaan, en na uren intensief werk kregen we dit resultaat:

Nieuwe behuizing, nieuwe leeskoppen, nieuwe magneten, maar uiteraard dezelfde datadragers. Wat we toen zagen deed ons wel de moed in de schoenen zakken. Blijkbaar had iemand de schijf -voor ze bij ons kwam- doen draaien, met het water en vuil erin.

Op deze foto is het niet goed zichtbaar, maar de bovenkant staat vol kleine cirkelvormige krasjes, veroorzaakt door de leeskoppen die erover bewogen met vuildeeltjes ertussen. Deze krassen waren niet zichtbaar onder het vuil, want anders hadden we heel waarschijnlijk de job geweigerd. De onderkant was visueel wel in een betere staat.  We konden de schijf dan ook doen starten (na wat tweaken) en zelfs data beginnen lezen, maar we zagen al snel dit patroon:

Groen wil zeggen: goede data; geel en wit moeten nog gelezen worden of zijn overgeslagen; zwart is niet leesbaar.   Hier blijken de leeskoppen dus ook onzichtbare krasjes in het magnetisch materiaal gemaakt te hebben waardoor de data zodanig beschadigd is dat ze onbruikbaar is. Had men de schijf ongemoeid gelaten voor ze bij ons kwam hadden we heel waarschijnlijk de data kunnen redden, maar nu moesten we helaas opgeven. Jammer.

Wie zijn data uitsluitend in de cloud steekt is niet goed bezig

26 January 2016
26JAN

We horen meer en meer bedrijven die ervoor uitkomen dat hun data allemaal in de cloud zit. Die mensen zouden beter eens een cursus Hacking Techniques and Exploits volgen zoals ik verleden week gedaan heb.

Waarom Datarecuperatie kiezen?

Eigen labo in Ieper

100% veilig

80% succesratio

24u/7d bereikbaar