Schijf die van een concurrent komt; heeft van alles gedaan om recovery onmogelijk te maken

02 October 2015
02OKT

Recent kregen we een schijf binnen die bij een concurrent geweest was.

Onze client was niet tevreden over de voorgestelde prijs en besloot de schijf aan ons toe te vertrouwen.

Onmiddellijk toen de schijf bij ons binnenkwam zagen we dat er iets niet pluis was.

De ROM die op de printplaat zat was niet goed gesoldeerd, dat was al een eerste punt.

Toen we dat in orde gebracht hadden konden we via wat trukjes toegang krijgen tot de Service Area van de schijf. Dat zijn softwaremodules die op de platters staan en die nodig zijn voor een goede werking van de schijf.

De softwareversie van de ROM kwam niet overeen met die van de modules op de platters en de versie van de eerste kopie op de platters kwam niet overeen met die van de tweede kopie op de platters.

Kortom, ofwel was de rom niet origineel, ofwel waren (een deel van) de modules niet origineel.

Gelukkig hebben we de expertise in huis om hiermee om te gaan.

Conclusie:  De rom was niet origneel, en een deel van de modules was vervangen door modules van een andere schijf. Gelukkig waren de essentiele modules nog origineel, anders was recovery onmogelijk geweest.

Na het vervangen van de modules met de verkeerde sw versie door de correctie sw versie en het vervangen van de rom konden we uiteindelijk toegang krijgen tot de data.

 

Zulke praktijken zijn helaas geen alleenstaand geval, en zijn een professioneel DataRecovery bedrijf onwaardig.

Datarecovery van mobile devices; in casu Trimble Ranger TSC3CN

06 October 2015
06OKT

We kregen de vraag van een landmeter of we de data van zijn defecte Trimble Ranger konden recoveren. Deze toestellen werken met flashgeheugen en windows Mobile. Geen enkele datarecovery firma bleek dit te ondersteunen. Voor ons terug een leuke uitdaging. Probleem was ook dat het toestel moest blijven werken, want het probleem was te verhelpen met een software upgrade (die evenwel alle data wist). We moesten dus delicaat te werk gaan.

We begonnen met het uitlezen van het flashgeheugen van de Trimble. Daarvoor werden de geheugenchips fysiek verwijderd en uitgelezen met een externe lezer. Daarna werden ze teruggesoldeerd zodat het toestel terug werkte. Na analyse van het flashgeheugen blijkt dit te werken met het bestandssysteem YAFFS2 (yet another flash file system). Een vrij ongewoon bestandssysteem met vrijwel geen ondersteuning.

Daarenboven blijkt dat Microsoft het niet zo nauw neemt met de YAFFS2 standaard en er zijn eigen modificaties aan toegevoegd heeft. In samenspraak met een collega werd deze versie van YAFFS2 ontleed via reverse engineering en er werd een programma geschreven om de bestanden te extraheren uit de flash dumps. Speciaal is hier ook dat zoals voor alle flash file systems er om de zoveel kilobyte een stuk ECC code is.

Ook hier moet rekening mee gehouden worden wil men geen corrupte data hebben. Uiteindelijk hebben we na weken geduldig programmeren de data kunnen terughalen die mijn klant nodig had. Benieuwd of we dit YAFFS2 bestandssysteem nog gaan tegenkomen. Het zou onder andere ook in sommige Android toestellen gebruikt worden.

Datarecuperatie bvba helpt Volt op één

19 October 2015
19OKT

Voor het programma Volt op één hebben we recent onze medewerking verleend. De bedoeling was dat men ging proberen enkele schijven te vernietigen en dat wij mochten proberen of we toch nog aan de data konden.

Het was een leuke uitdaging hieraan mee te werken. Uiteraard is zo een program ma veel te kort om genuanceerde commentaar te geven. Er zijn zovele parameters die een rol spelen dat we dat in die 4 minuten niet uitgelegd krijgen.

Wie wil kan het filmpje hier herbekijken: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/volt/2.38789?video=1.2330804

Data van Macbook in verkeerscrash gered

17 May 2016
17MEI

Deze macbook bevond zich in een wagen die in een ernstig verkeersongeval betrokken was.
Het grootste deel van de data kon gered worden, ondanks het feit dat de harddisk licht geplooid was.

Waarom Datarecuperatie kiezen?

Eigen labo in Ieper

100% veilig

80% succesratio

24u/7d bereikbaar