Recovery van een schijf met brand en waterschade

2015-06-23
23 JUNI

Recent kregen we een harddisk binnen die in een brand had gezeten waarna de brandweer ze had verzopen met hun waterslangen. Dat was terug een leuke uitdaging.

Bij het openen kregen we dit te zien. Bij een test van het magnetisch materiaal bleek dit nog in orde; er was dus nog veel kans dat de data intact was.

We zijn onverwijld aan de slag gegaan, en na uren intensief werk kregen we dit resultaat:

Nieuwe behuizing, nieuwe leeskoppen, nieuwe magneten, maar uiteraard dezelfde datadragers. Wat we toen zagen deed ons wel de moed in de schoenen zakken. Blijkbaar had iemand de schijf -voor ze bij ons kwam- doen draaien, met het water en vuil erin.

Op deze foto is het niet goed zichtbaar, maar de bovenkant staat vol kleine cirkelvormige krasjes, veroorzaakt door de leeskoppen die erover bewogen met vuildeeltjes ertussen. Deze krassen waren niet zichtbaar onder het vuil, want anders hadden we heel waarschijnlijk de job geweigerd. De onderkant was visueel wel in een betere staat.  We konden de schijf dan ook doen starten (na wat tweaken) en zelfs data beginnen lezen, maar we zagen al snel dit patroon:

Groen wil zeggen: goede data; geel en wit moeten nog gelezen worden of zijn overgeslagen; zwart is niet leesbaar.   Hier blijken de leeskoppen dus ook onzichtbare krasjes in het magnetisch materiaal gemaakt te hebben waardoor de data zodanig beschadigd is dat ze onbruikbaar is. Had men de schijf ongemoeid gelaten voor ze bij ons kwam hadden we heel waarschijnlijk de data kunnen redden, maar nu moesten we helaas opgeven. Jammer.

Waarom Datarecuperatie® kiezen?

Hoogtechnologisch Labo

100% veilig

80% succesratio

24u / 7d bereikbaar